De senaste åren har det blivit alltmer populärt att åka på cykelsemester. Inte minst är det ett trevligt och ekonomiskt budgetalternativ som maximerar såväl motion som intaget av frisk luft. Det finns dessutom gott om olika alternativ beroende på vilken sorts cykelsemester som lockar.

Paketlösningar eller tältsemester

Många förknippar cykelsemestrar med långa distanser, fullpackade ryggsäckar, liggunderlag, tält och ett obligatoriskt triangiakök. Så ser det dock inte ut längre, utan detta sätt att semestra på har blivit något av en trend. Numera finns det gott om researrangörer som har specialiserat sig på skräddarsydda cykel-paket där allting är förberett och ordnat in i minsta detalj. Bekväma hotellrum är bokade, spännande cykelstråk mellan landsbygd och stad är förplanerade och man behöver inte ens äga vare sig cykel eller hjälm själv. De riktigt ambitiösa arrangörerna har dessutom sett till att boka bord på en exklusiv restaurang där kvällens middag väntar. Det enda man själv förväntas göra är att cykla. På det sättet kan man utforska städer, byar och olika turistattraktioner både i Sverige och utomlands.

Familjesemester

Det blir också alltmer populärt att ta med sig hela familjen på cykeltur genom landet. Dagens cykelvagnar är både bekväma och stora nog att rymma såväl barn som en hel del packning. Här är det främst sommarmånaderna som lockar barnfamiljer, cykelglada vänner och pedaltokiga par att ge sig ut på upptäcktsfärd. Ibland är själva planeringen halva nöjet och många tycker om de möjligheter och den valfrihet som en cykelsemester erbjuder. Har man gjort en riskanalys och tänkt igenom hur man ska hantera eventuella skyfall, åskväder eller stormar har de flesta ingenting emot att ta in på ett litet vandrarhem längs vägen. Familjen får gott om tid att umgås, upptäcka omgivningar och en hel del härlig motion. Det finns något för alla och det är bara fantasin som sätter gränserna.