När man ska handla något är det viktigt att bestämma hur mycket saken får kosta för att det ska gå ihop ekonomiskt. Så är också fallet när det gäller cykelinköp. Om man ska cykla mycket kan det vara befogat att lägga mer pengar på cykeln än om man bara ska cykla lite då och då.

Vad får cykeln kosta?

Den kanske viktigaste frågan att ställa sig är hur mycket cykeln egentligen får kosta. Om man måste ha en cykel för att ta sig till arbetet och den gamla har gått sönder kanske det inte finns ekonomi till att köpa en ny och dyr cykel med en gång. Då kan man behöva leta efter en billigare men fungerande cykel. Kanske är second hand ett bra val?

Om man däremot vill ha en ny cykel för terrängcykling, tävling eller liknande kan man ha sparat ihop pengar ett tag. Det kan behövas för riktigt bra cyklar kan kosta en hel del. När det gäller cyklar får man nämligen ofta det man betalar för. Det gäller både däckens kvalitet, ramens hållbarhet och stötdämpningen på cykeln. Om man ska köra i terräng är det extra viktigt att cykeln verkligen håller bra så att man inte gör sig själv eller någon annan illa.

Hur ska budgeten se ut?

När man ska sätta upp en budget till sin cykel kan det vara bra att fundera över hur mycket man egentligen vill betala för att få en ny cykel. Om man är beredd att betala mycket bör man sätta ihop en budget som tillåter att man lägger undan ett större belopp, och om man inte vill betala så mycket kan budgeten också vara mindre. Ju längre tid man har på sig att spara, desto lägre belopp behöver man avsätta varje månad. Om inkomsten inte är så hög kan det vara en bra lösning.