Forskningssyfte

Cykeln ses av många forskare som lösningen till nutida och framtida utsläppsproblem som framförallt plågar storstäderna. Dessutom tar den lite plats och kan i somliga fall även vikas ihop för att ytterligare bespara utrymme. På Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH) forskar man om exempelvis moderna cykelhjälmar, lättviktsramar och förstås om större kapacitet till elmotorer. På KTH anordnas med jämna mellanrum cykelmässor där olika cyklar uppvisas.

Cykelåkandet har bevisad god effekt beträffande faktorer som rör hälsan. Stillasittandet är problematiskt och kan motverkas av dagliga cykelturer.

Tradera och Blocket

De flesta känner nog till Tradera och Blocket även om de använt sidorna än. Tradera är auktionsbaserat och styrs av försäljarnas egna prissättningar. Nackdelen med Tradera är att det kan vara svårt att skicka en så pass otymplig och skrymmande sak som en monterad cykel till någon plats i Sverige. Om man mot förmodan köper en cykel där får man räkna med en saftig fraktkostnad.

Blocket å andra sidan är inriktad på fast pris-annonser. Man kan emellertid höra av sig till försäljaren och förhandla om eventuell sänkning av priset. Detta är speciellt gynnsamt i slutet av annonstiden då försäljaren ännu inte fått objektet sålt. Köper man en sak på Blocket är det bra om man kan hämta upp cykeln hemma hos försäljaren.

Vilken av dessa sidor är då lämpligast att nyttja? Svaret beror helt enkelt på vilka cyklar du är intresserade av. Det är inte lönsamt att rikta in sig på en i dina ögon sämre cykel än din favorit bara för att den senare är publicerad på “fel” sida. Fördelen med Tradera är att det går snabbast och fördelen med Blocket är att det är vanligast för cykelannonsering.

Återförsäljare av fabriksnya cyklar

Idag kan man köpa sprillans nya cyklar hos såväl renodlade cykelbutiker som sportaffärer. Internetköp av cyklar är populärt och kommer troligtvis att växa sig ännu starkare fortsättningsvis.