Att köpa cykel är inte olikt att skaffa sig ett par nya skor då man måste ta med en hel del faktorer i beräkningen för att köpet skall bli så lyckat som möjligt. Då en cykel varar i många år är det viktigt att man får precis det man behöver så att den kan bli en källa till glädje under en lång tid.

Cykeln kan användas i ett flertal sammanhang och en så enkel sak som att cykla till jobbet istället för att ta bilen eller bussen kan bli en bidragande faktor till en avsevärt bättre allmänhälsa. Vi skall här ta en titt på några av de vanligaste kriterierna för ett så bra cykelköp som möjligt.

Inte bara cykeln

Det finns massor av olika cykelmodeller och till det kommer även mer ytliga faktorer som färg och formen på cykelkorgen som egentligen inte har någonting med själva trampandet att göra utan snarare är en fråga om estetik. Man bör dock inte förkasta utseendet då det för många människor kan utgöra en extra motivation att motionera om cykeln ser kul och snygg ut.

Den viktigaste faktorn är däremot användningsområdet! Vill man ha en cykel att ta sig till jobbet med eller är det seriös terrängträning man vill syssla med? Hade man tänkt frakta bara sig själv eller barnen med cykeln? Bor man i stad eller på landet? Backigt eller platt?

Många kunder frågar om växlar och hur viktiga de är. Överlag kan man säga att ju ojämnare terräng man planerar att cykla på desto mer bör man satsa på att kunna växla på hastigheterna. Skall man däremot bara cykla på en platt asfaltsväg till närmaste café är det relativt irrelevant.

En annan faktor som många missar är var man hade tänkt förvara sin cykel. Bor man till exempel i en lägenhet och hade tänkt ta upp cykeln på tredje våningen är en lättare modell att rekommendera.